Ungnstillverkning av Lucky Price

Att tillverka snus av Lucky Price i ugn kan ge ett något ljusare snus och det blir lite svårare att få till en bra konsistens på snuset. Tillverkningen i ugn medför även mer dofter vilket inte alltid uppskattas av övriga familjemedlemmar. Om du använder dig av stekpåse så minskar dofterna betydligt. Antingen har du hela burken med tobaksblandningen i stekpåsen under eller så har du tobaksblandningen i stekpåsen under tillverkningen, det första alternativet är att föredra. Vill du ha doftfri snustillverkning, under förutsättning att du har en fullt fungerande köksfläkt, så väljer du att tillverka snuset i tryckkokare.

 

 

 1. Häll över tobakspulvret i ett större kärl. Koka upp 8dl vatten och tillsätt 100gram jodfritt salt i vattnet, minska mängden salt till 90gram om du vill ha ett mildare snus. Blanda saltvattenlösningen i tobakspulvret och rör om hastigt med elvisp tills allt pulver är jämt fuktat. Häll därefter blandningen i plastburken. Blandningen får ej vara sammanpressad i burken. Sätt på locket. (ska du efteråt smaksätta med exempelvis whiskey så räkna bort två dl vatten)
 2. Burken skall nu ställas på galler i mitten-delen av köksugnen som är tempererad till 85-90º. Värmen ska komma från den nedre delen av ugnen om möjligt. Stick in ugnstermometer genom det varma locket för att kunna kontrollera att rätt temperatur uppnås. När temperaturen i snuset uppnått 85º – 90º grader ska den stå 24timmar i ugnen.
 3.  Efter 24timmar i ugnen tas burken ut ur ugnen. Häll över snuset i en större bunke och blanda i  60gram natriumkarbonat och rör om en kort stund så  de vita kornen blir jämt fördelade i tobaken. Häll tillbaka tobaksblandningen i den svarta burken och fortsätt värmebehandlingen i 12timmar till från det att burken ställdes in i ugnen.
 4. Efter 12timmar ar du ut burken och låt det självsvalna till rumstemperatur.
 5. Tillsätt 50gram propylenglykol och 50gram glycerin och rökarom, använder du dig av en Kungssnus arom så innehåller den redan lagom mängd av glycerin, propylenglykol och rökarom. Smaksätt gärna färsksnuset med någon essens, arom, whiskey, portvin eller vad du nu önskar.
  Justera upp slutvikten med mer vatten, tills den hamnar på 2000gram, och rör om. Vill du ha ett fuktigare snus, tillsätt mer vatten.
 6. 6a.(Med hushållsmaskin). Har du en hushållsmaskin (köksassistent) så bearbetar du färsksnuset, allt från 15-30minuter, tills konsistensen känns rätt bra och snuset går att baka till en prilla precis som du vill ha det. En eller flera matskedar Gummi Arabicum, under bearbetningen i assistenten, är ett utmärkt hjälpmedel som gör att man får fram riktigt bra konsistens lättare. Skärande verktyg ska dock ej användas.
  6b.(Med elvisp). Strö ner ca 65gram Gummi Arabicum och bearbeta därefter färsksnuset med elvisp på en låg hastighet i 30-60minuter tills konsistensen känns rätt bra. Det bör gå att baka till en prilla utan att det smular allt för mycket. Att växelvis handknåda brukar hjälpa en hel del.(Notis angående val av maskin på punkt 6. Önskar du få en konsistens där prillan blir lättbakad, får en konsistens som inte är korning och inte smular krävs en hushållsmaskin. Elvisp lämpar sig för dig som inte kramar prillan och önskar ett smuligare snus. På förstasidan hittar du vilka hushållsmaskiner som rekommenderas)
 7.  Mellanlagra färsksnuset kylskåpskallt i plastburken i minst 10dagar så att smakerna får mogna till sig.
 8. Kontrollväg åter snuset så det har en vikt på 2000gram, fyll på med vatten om det behövs och vispa runt.
 9. Är prillan för smuligt och faller samman, bearbeta åter snuset enligt punkt 6.
 10. Förvara det färdiga snuset i plastburken kylskåpskallt. Snuset får gärna vara lätt sammanpressat.
  Njut!!

Faktaruta Lucky Price

Vanliga frågor om ugnsbakning av Lucky Price hittar du längst ner på Startsidan.